potatiständer.



Jag höll på att dö av skratt idag när Harry fick sin dagliga smakportion potatismos. Moset la sig nämligen som två små kluttar på överläppen och såg ut som två framtänder. Så så här kommer plutten se ut om några månader :)
För övrigt går ätandet sådär, Harry tycker fortfarande att det är lite konstigt att få något annat än mjölk i munnen. Det mesta brukar hamna utanför men idag åt han faktiskt ganska många teskedar mos och fíck nog i sig nästan allt. Imorgon byter vi till palsternacka!


särbo/sambo.

Om nån timme kommer Marcus äntligen hem efter en vecka i Enköping. Det har funkat väldigt bra att vara själv med Harry, bättre än väntat faktiskt. Tiden går som vanligt ganska fort och det kan faktiskt vara lite skönt att få sköta sig själv ett tag. Men nu ser jag bara fram emot att vara tre igen! ♥


utflykt till cissi och isac.

Det är roligt att hitta på saker med Harry men även de minsta utflykter kräver mycket planering och eftertanke. Man måste planera in hans måltider och packa med allt man kommer behöva under dagen, och tankar som var och när kan han äta, var kan jag byta blöja, vad ska jag roa honom med om han blir ledsen? gnager konstant i bakhuvudet.
Igår var det dags för en dag i Jönköping. Vi hälsade på hos Cissi och hennes lille Isac som hunnit bli två månader. Vi gick lite på stan i snöovädret innan vi åkte hem till dom och åt souvlaki och fikade med semlor. Vi hade jättetrevligt och det var roligt att äntligen få träffa Isac och se hur familjen bor. När vi skulle åka hem missade vi ett tåg med tio minuter och fick vänta en timme på nästa. All stress och hundraprocentig koncentration under dagen hade gett mig en lätt huvudvärk som utvecklades till en jobbig migrän när jag satt där på stationen och frös och var rädd att Harry skulle vakna och vara ledsen och hungrig. Han vaknade i och för sig men var snäll och glad. På tåget började huvudvärken fräta sönder min hjärna och trodde hela tiden att jag skulle kräkas. Jag ville bara hem, hem, hem! När vi kom till Nässjö vid sju fick jag halvt levande och halvt död skjuta vagnen i en decimeter snö hem, mata och lägga Harry, äta en färdigpizza och bara ramla i säng. Det är som sagt roligt att hitta på saker som bryter vardagen men nu får det dröja ett tag till nästa gång..


ensamma mamman.

Som jag har mått dåligt för den här veckan. Som jag har önskat att tiden skulle stanna och att måndagen aldrig skulle infinna sig. Men människan spår och gud rår, och även denna vecka fick ta sin början.
Marcus är på kurs i Enköping. Åkte igår och kommer hem på torsdag. Jag har varit jättenervös inför att vara helt ensam med Harry. På dagarna är jag ju alltid själv men har aldrig varit ensam hemma med honom på natten. Så inatt var det premiär! Och det gick bra. Jag är lite mesig och rädd av mig, så jag hade lite svårt att somna i mörkret och var rädd att det plötligt skulle stå någon mörk gestalt i rummet, men jag slapp nattliga gäster och sov ganska gott. Jag hade tänkt att Harry skulle sova i sin egen säng även fast det finns plats i vår, men när han vaknade vid tre inatt tog jag upp honom till mig. Det är faktiskt väldigt mysigt att sova bredvid honom. Så nu ska vi sova tillsammans tills pappa kommer hem. Obeskrivligt mysigt att få krypa ner bredvid sin lilla kille!


vuxenpoäng.

Igår var jag och Harry och handlade mat på ICA. Det är inte så ofta jag handlar eftersom jag inte har körkort.. Det kändes helt vuxet att strosa runt bland köttdiskar och blöjhyllor och inhandla allt som är nödvändigt till ett hushåll. Och vuxenpoängen bara rullade in när jag - tro det eller ej -  köpte en hel varmrökt lax! Jag kände mig lite lagom mallig när jag stog där i kassan och betalade för en hel firre och diverse andra livsmedel, men när jag kom hem och packade upp matpåsen insåg jag att jag hade ett litet problem.. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra med fisken! Dessutom fick jag panik när jag det gick upp för mig att jag var tvungen att ta i den (blanka, svala, fjälliga fiskar påminner ju en hel del om ormar som är det ABSOLUT värsta jag vet, jag dör bara vid tanken på en orm). Jag intalade mig hela tiden att "det är en fisk, det är en fisk!" och tog försiktigt ett litet grepp om den och började skära och karva lite varstans. Tillslut lyckades jag trotsallt och kunde pusta ut.
Ännu en gång hade jag klarat av något nytt. Och samlat ihop en hel drös med vuxenpoäng!
:)


första maten.









Idag fick Harry sin första smakportion. Mosad potatis med mölkersättning. Det blev en kladdig men spännande och intressant historia. Jag hade tinat två-tre teskedar med potatismos och när vi väl var klara var det nästan helt slut. Det betyder dock inte att Harry ätit upp allt - en hel del mos hade hamnat på kläder, ansikte och hår.
Han verkade tycka det var lite spännande med någonting nytt så vi får hoppas att han fortsätter äta duktigt :)


i mammas dopklänning.







Harry fick prova min dopklänning häromdagen, men verkade inte riktigt trivas i en chockrosa tjejklänning. Han får nog döpas i någonting annat..


smakportioner, klädstorlekar och lägenhetsjakt.

Idag var jag och Harry hos BVC-sköterskan Elisabet. Harry väger 7,7 kilo och är 68 cm lång. Vi pratade även om mat eftersom Harry blir fyra månader idag  (om två minuter) och det är dags att ge honom lite smakportioner. Vi ska börja med grönsaker, typ potatis, morötter, palsternacka och majs till att börja med, och succesivt ge honom mer och mer tills det slutligen blir en hel lunch som ersätter ett mål med mjölkersättning. Sen blir det frukt, kött, fisk och slutligen ägg. Men en sak  i taget. På fredag eller lördag blir det en tesked potatismos blandat med mjölkersättning. Mums!
       
Harry har ju som bekant alltid varit en stor bebis. När han var några veckor började han använda kläder i storlek 62 och några veckor efter det använde han sitt första plagg i storlek 68. Igår fick han för första gången ha en body i storlek 74! Den var lite för stor men ändå inte så stor att det såg konstigt ut. Hoppas bara han inte växer så mycket nu utan kan ha 68/74 en lite längre period. Då kanske man hinner använda alla kläder man köper...

Nu på kvällen var jag och Marcus och tittade på en lägenhet. Harry hade för första gången barnvakt som inte var någon i släkten. Marcus komips Daniel och hans flickvän Sara tog hand om honom och han skötte sig bra hela tiden och var jättesnäll. 
 Lägenheten var jättefin, jag blev helt kär, men den var egentligen lite för liten. Och den kommer nog bli dyr. Så tyvärr får vi nog hoppa över den. Men imorgon ska jag ringa och boka tid för visning av en annan lägenhet på samma gata som den vi tittade på idag. Den verkar vara lite större och billigare. I och för sig måste vi isåfall renovera nästan hela lägenheten men å andra sidan är det ju roligare att få göra det till sitt eget och välja hur man vill ha det själv. Jag håller tummarna för den, jag vill hitta nåt nytt nu!


tröjtryck.





Idag har jag roat mig med att måla denna ros på en body Harry ska få.


dags för ny lya.

Har precis städat lägenheten och som vanligt fått vredesutbrott. Jag hatar vissa saker med den här lägenheten! Som att vi inte har nånstans att ha handdukar och sängkläder, att vi bara har en (väldigt oorganiserad och fullproppad) byrålåda till Harrys kläder, att vi drunknar i filmer och böcker som vi inte har plats för (och aldrig ser eller läser, men enligt min kära smbo "FÅR man inte slänga böcker") med mera med mera med mera...
Vi ska faktiskt på visning av en trea på onsdag, hoppas verkligen att den kan vara nåt. Den ligger i ett ganska bra område, är i vår prisklass och är jättefint inredd i de flesta rum (svart kök ♥). Håller tummarna!

Dagens städmusik: Depeche Modes album "Playing the Angel"
På tal om Depeche Mode, dom kommer snart till Sverige. Hade verkligen velat se dom! Jag var med min kompis Anna och såg dom i Göteborg 2005 eller 2006, men missade konserten på Arvika 09. Och nu missar jag dom även denna gång :(


lördagsmys med favvo-killarna.


















äntligen helg.

Äntligen är det helg. Som jag har längtat. Harry har sovit dåligt hela veckan, låtit massa i sömnen och konstant vänt och vridit på sig. Hans nattliga gymnastik leder till att han sparkar upp sig själv till ett hörn av sängen och ligger med huvudet mosat mot spjälorna. Då sover han såklart ännu sämre och låter ännu mer. Vissa nätter den här veckan har jag vaknat typ en gång i halvtimmen av att han bökat runt och grymtat i sömnen. Baaah..
Obeskrivligt skönt att Marcus tog hand om lillskiten inatt (speciellt eftersom han vaknade vid tolv-ett och ville äta) så att jag fick sova lite. Sovmorgon till sju! ♥

Idag ska vi göra smörgåstårta!


torsdag.

Idag var jag och Harry på Unga Föräldrar, en av föräldragrupperna på BVC. Vi var bara tre mammor + barn där idag men det var ganska skönt att det inte var så många. Innan jul var vi hur många som helst och det blir ganska stökigt då. Harry skötte sig hur bra som helst. När vi kom dit låg han på mage på en matta en ganska lång stund och tittade sig fascinerat omkring på allt och alla. När vi hade sångstund satt han i mitt knä och flinade och när vi skulle fika låg han i "poolen" - en blå, rund madrass med kanter - och lekte med lite leksaker. Han sa knappt ett ljud på typ en och en halv timme. Jag var proud mama!

Marcus har haft ångest inför den här dagen eftersom han skulle bada isvak på jobbet. Som tur var var det ju inte så kallt idag så det hade gått ganska bra. Lite konstigt att få göra såna saker på sitt jobb. När jag tänker på folk som arbetar ser jag framför mig medelålders män och kvinnor i prydliga kläder som sitter vid ett skrivbord och knappar på en dator, inte ett gäng grönklädda snubbar som frivilligt kastar sig ner i ett hål i sjön mitt i vintern.

Jag har snart läst ut "Män som hatar kvinnor". Jag har redan sett filmen men som alltid är boken mycket mer innehållsrik och detaljerad. Ska jag vara ärlig har jag haft lite fördomar mot Stieg Larsson-böckerna (jag brukar aldrig läsa deckare) men den är faktiskt riktigt bra.
Lisbeth Salander ♥


dagen idag.



Dagens hiss:
...mitt nya favorithårspänne som jag köpt på second hand för en femma
Dagens diss(ar):
...Marcus jobbar kväll och kmmer hem sent.
...Harry hamnade på sniskan i hoppgungan och slog i huvudet i dörren. Fick sitt första blåmärke och en pyttepyttebula.
...besöket hos min gamla barnmorska på mödravårdscentralen. Ingwor är världens gulligaste men syftet med besöket (att sätta in en kopparspiral) var inte lika angenämt. Speciellt som det inte fungerade (efter typ hundra försök och två olika barnmorskor). Nytt försök på måndag hos en manlig läkare..

 


nallemys.

Harry fick en jättefin supermjuk nalle i julklapp av sin farmor och farfar. Den är större en han är och därför vågar jag inte ha den i hans säng ifall han skulle få den över sig och kvävas. Han får leka med den på dagarna istället. Imorse när Harry satt i mitt knä höll jag fram nallen framför honom. Han la en hand på den mjuka, lena magen och kastade sig sen fram mot nallen, borrade in ansiktet i den och kramade om den hårt.
I sin säng har han en mindre, men lika mjuk, nalle som han fått av min mormor. Den brukar han borra in ansiktet i när han ska sova. Ibland lägger jag ett av de långa öronen över hans ögon när han är supertrött men inte kan komma till ro. Då blir det både mörkt och mysigt och han brukar oftast lugna ner sig.
Han verkar tycka mycket om sina mjuka, mysiga vänner!

Nu måste jag byta bajsblöja, Harry sitter och stönar i hoppgungan och är mörkröd i ansiktet. Skönt att bajsa när man sitter fastspänd i rumpan?


en återblick.

När Harry var liten och nyfödd och tillvaron bitvis kändes ganska svår så längtade jag hela tiden tills han skulle bli äldre. Då skulle allt bli lättare. Han skulle sova mer på nätterna, vara gladare, lättare att ta hand om och klara sig mer själv. Och visst är det stor skillnad på nu och då. Jag får sova hyfsat mycket, Harry kan ligga och leka själv i stor utsträckning och jag har en del tid för mig själv. Men som med allting annat blir man visst aldrig riktigt nöjd, man jämför sig med andra och önskar att verkligheten var lite annorlunda.
I början längtade jag jättemycket tills den dagen jag skulle få sluta amma. Äntligen skulle någon annan kunna mata Harry, äntligen skulle jag kunna ha vilka kläder jag ville utan att behöva tänja och dra tills sömmarna sprack och tyget blev sladdrigt. Jag skulle slippa ömma bröst, läckande bröst, såriga bröst. Men sanningen är att efter ett tag blev amningen mysig. För även om det var lite opraktiskt och jag alltid gick omkring med blöta mjölkfläckar på kläderna som stank surt, så kom jag och Harry nära varandra på ett sätt man inte kan om man inte ammar.
Efter ett tag ville Harry inte äta så mycket på vänstertutten längre och i mitten av december blev det mindre även på höger. Nån vecka innan jul började jag amma bara nån gång om dagen, oftast på morgonen. Eftersom Harry ätit dåligt från vänster bröst ganska länge såg det väldigt roligt ut när högern blev precis sprickfärdig. Jag pumpade ibland för att slippa läckandet men mjölkproduktionen saktade av ganska fort. Sista dagen jag ammade var dagen före julafton, då åt Harry typ fem minuter på morgonen. Efter julen, med snapsar och utgång på Hotellet på juldagen, ville jag inte amma direkt utan hinna pumpa ut all alkohol. Men jag hann inte göra det. Sista gången jag pumpade var på eftermiddagen på juldagen. På annandagen fanns det knappt någon mjölk att pumpa ut och därför blev det liksom naturligt att inte försöka varken amma eller pumpa igen.
Det är jätteskönt att inte amma längre och jag skulle inte vilja ändra på det, men ibland smyger sig minnet fram. Minnet av en söt liten bebis som ligger mot min hud och suger i sig maten min kropp tillverkat bara för honom.


because it's our destiny.



Igår såg vi sista avsnittet av Heroes, säsong 1. Mycket bättre än jag trodde det skulle vara. Vi har knappt lämnat soffan på hela veckan!


söndag.

Idag blev jag återigen svarthårig. Efter studenten färgade jag håret rött, och efter det har jag varit brunhårig, men nu var det dags för svart igen. Jag brukar alltid tröttna på det svarta efter ett tag men när jag väl lyckats få till en ny färg saknar jag att ha svart år igen. Men, men. Det är roligt med lite variation.

För några timmar sedan lagade jag moussaka. Lagom som allt var klart och jag skulle sätta in formen i ugnen visade det sig att ugnen inte fungerade! Så där stog jag med massa mat som inte gick att äta.. Som tur är finns det ju pizza :)


mami in pain.

Imorse vaknade jag med nackspärr. Fy bövelen!


början på historien.

Hittade nyss min fina vän AndreaDorias blogg. Hon skriver precis som hon är - underhållande och personligt - om sitt liv i ett hus på landet med sin pojkvän, hans son och knodden i magen. Kolla in bloggen på

http://deadoria.blogg.se/

I ett av sina inlägg skrev hon om exakt samma problem jag själv har. I Harrys barnbok ska man nämligen beskriva hur föräldrarna träffades. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Jag har funderat på om jag ska vara helt ärlig och skriva att vi träffades en kylig sommarkväll, berusade och slitna men glada, på en festival långt inne i Smålands mörkaste skogar? Jag kan ju inte gärna hitta på en ny historia. Egentligen tycker jag att det är en ganska fin berättelse - att just vi två fann varandra mitt ibland många tusen andra människor, och att vi två och ett halvt år senare fortfarande är tillsammans, bor ihop och har en liten son. Så nu har jag bestämt mig, jag ska vara ärlig och berätta den riktiga historien bakom Harry. Men jag kanske får lov att utesluta vissa detaljer..


weekend.

Igår kväll kom Marcus kompis Pontus hit. Vi åt sötpotatisgryta med fläskfile och drack vin, pratade om tatueringar, kollade på Let´s Dance och skrattade åt att han är färgblind och trodde whiskyn var klargrön. Han sov över här inatt och åkte hem imorse.

Imorgon är sista lediga dagen för Marcus. Efter tre veckor.. Ärligt talat vet jag inte om han tycker det är jobbigt att börja jobba igen, men jag däremot tycker att det suger! Efter tre veckor med sällskap och ganska mycket sömn har jag nu ingen som kan hjälpa till med bebis på nätterna, ingen som lagar och äter mat med mig, ingen  som följer med på promenad. Ingen som kan hålla bebis när jag måste kissa eller byta om, hämta posten eller plocka ur diskmaskinen. Ingen att prata med. Ensamt! Babygymet och babysittern får ta över papparollen dagtid!


JUL OCH NYÅR 2009

Harrys första julafton firades i Nora. På morgonen väntade några klappar i julstrumpan jag sytt åt honom: en fin ljusblå skjorta, en mörkblå väst och ett par gula tofflor med bjällror. Klockan ett gick vi till min mormor och hennes man Lennart. Min farmor och farfar var också där. Harry somnade i mormor och Lennarts säng och sov i några timmar. Vi bjöds på glögg och pepparkakor och sedan julbord, kaffe och kaka. Gott! Vi gick hem igen runt fem-sex och efter det kom min morfar och hans fru Anneli. Vi fikade lite mer och öppnade alla julklappar. Vi fick många fina saker alla tre. Harry fick två fårskinn att mysa på, matskålar, pipmuggar, färgglada plastskedar, en sångbok med tillhörande skiva. Jag fick en ansiktsbehandling, bok, skiva, spikmatta, sängkläder, mobiltelefon. Marcus fick kläder, Dexter-DVDboxar, film, rysk språkkurs. Bland mycket annat.
annandagen åkte jag, Marcus och Harry till min farmor och farfar i Örebro. Vi bjöds på lunch och fika. De passade Harry när jag och Marcus gick på stan en stund. Det var första gången någon annan än Harrys mormor & morfar eller farmor & farfar varit barnvakt. Som tur var gick det bra!
Tre dagar efter julafton, på söndagen, åkte vi hem till Nässjö igen men redan på tisdagen åkte vi till Karlshamn för att fira nyår hos Marcus föräldrar.
Även där fick vi julklappar. Harry fick kläder, Mumin-matset, en jätte-nalle. Jag och Marcus fick en hotellnatt och presentkort på spa, vinäger - och oljaset, Heroes-DVDbox. Det var bara några av alla fina saker vi fick.
nyårsafton åt vi fin middag med Marcus familj och hans farmor. Hummer och toast till förrätt, oxfilé och potatisgratäng till varmrätt och brylepudding och goda frukter till efterrätt. Vid tolvslaget gick vi ut på balkongen och för att se på alla fyrverkerier och skåla med god champagne.
lördagen åt vi middag hos Marcus farfar och hans fru och på söndagen bar det av hemåt igen.
En mycket lyckad julledighet alltså!


HARRY I HOPPGUNGAN






SLAPPARDAG OCH GNÄLLUNGE

Idag har vi inte brytt oss om någonting. Vi har gått runt i gamla mjukiskläder hela dagen - ofixade och smått skabbiga. Planen för dagen var att ligga i soffan, kolla på någon av DVD-boxarna vi fick i julklapp ("Dexter" och "Heroes" ♥), sitta vid datorn, laga enklast möjliga mat och tvätta lite. Tro det eller ej, men vi har lyckats med alla fem! Trots en ovanligt gnällig Harry har vi slappat i stort sett hela dagen, och till och med hunnit sätta upp "Roland hoppgunga" som vi fått låna av Harrys farmor & farfars grannar. Han satt i den några minuter på eftermiddagen och svajade runt på ostadiga ben. Han verkade gilla sin nya kompis Roland ;P
Dags för färdigpizza från ICA!


HARRY HÅLLER OCH LEKER MED JUICEPAKET

När vi var hos Harrys farmor och farfar i Karlshamn över nyår kom Harry på att det var väldigt roligt att leka med juicepaket. Han har blivit jätteduktig på att ta saker med händerna och lyckades till och med hålla i förpackningen själv.







Inte världens bästa bilder men ändå..


ÅRET SOM VAR

År 2009 var nog utan tvekan det mest händelserika året i mitt liv. Det har varit både roligt, spännande, jobbigt och svårt.
Jag har tagit studenten. Jag har flyttat ihop med Marcus och hamnat i en ny stad. Jag har varit gravid, gått igenom en förlossning och blivit mamma till en liten nyfödd bebis.
Mina planer för 2010 är att vara mammaledig fram till sommaren, flytta till en större lägenhet, sommar- (och kanske) helgjobba, skola in Harry på dagis och att börja plugga igen. Jag ser såklart även fram emot att följa Harrys utveckling och se honom lära sig sitta, äta mat, krypa, stå, gå, säga sitt första ord. Innan året är slut kommer han vara ett år och tre månader.
Jag ser fram emot att se vem han är då.


NY DATOR!



Nu har vi äntligen köpt en ny dator, vilket innebär mer bloggande!


RSS 2.0